Іноземці, що мають право на отримання дозволу на тимчасове проживання як члени сім’ї іноземця, який мешкає в Польщі, це:

  1. чоловік/жружина (шлюб повинен визнаватися польським законодавством);
  2. неповнолітня дитина (а також що не має 18 років) – не лише біологічна, але й усиновлена, або інша дитина, що знаходиться на його утриманні, і над яким він здійснює фактичну батьківську опіку (напр., дитина його чоловіка/дружини від попереднього шлюбу).

Важливо: У разі неповнолітнього іноземця, який перебуває в Польщі без опіки і має статус біженця або потребує додаткового захисту, членами його сім’ї вважаються також його батьки, дідусі і бабусі, або інші дорослі, які несуть за нього відповідальність згідно з польським законодавством (напр., опікун).

Якщо це має істотне значення для іноземця, то йому може бути наданий дозвіл на тимчасове проживання з метою возз’єднання сім’ї також у випадку:

  • винесення постанови про розлучення або роздільне проживання, або у разі овдовіння, якщо він перебував в шлюбі з іноземцем, згаданим нижче в пунктах 1-5, з яким возз’єднався в Польщі;
  • смерті батька/матері, якщо є неповнолітньою дитиною іноземця, згаданим нижче в пунктах 1-5, з яким возз’єднався в Польщі;
  • смерті його неповнолітньої дитини, якій були надані статус біженця або додатковий захист.

У такому випадку дозвіл надається одноразово, на період не більше 3 років, заявник-іноземець же повинен довести, що він має стабільне джерело доходу, медичне страхування і місце проживання в Польщі.

Іноземці, що мають право на возз’єднання сім’ї

Члени сім’ї іноземця, який мешкає в Польщі, можуть з ним возз’єднатися в Польщі, отримуючи дозвіл на тимчасове проживання, якщо він сам має в Польщі:

  1. дозвіл на постійне проживання або дозвіл на проживання довгострокового резидента ЄС;
  2. статус біженця, додатковий захист або дозвіл на проживання з гуманітарних міркувань;
  3. вже не менше двох років дозвіл не тимчасове проживання, при чому останній дозвіл був виданий на термін не менше, ніж на один рік;
  4. дозвіл на тимчасове проживання, виданий з метою проведення наукових досліджень;
  5. Блакитну карту ЄС (дозвіл на роботу за фахом, що вимагає високої кваліфікації).

Важливо: Іноземець, що мешкає в Польщі на підставі візи, не може возз’єднатися зі своєю сім’єю тільки на тій підставі, що він має право на проживання в Польщі. Члени сім’ї іноземця, що мешкає в Польщі на підставі візи, можуть клопотати про отримання польської візи на загальних підставах.

Процедура отримання дозволу

Дозвіл на тимчасове проживання для члена сім’ї іноземця, що задовольняє вимогам пунктів 1-5, надається воєводою за місцем проживання іноземця-заявника.

Дозвіл на тимчасове проживання надається за заявою іноземця, який вже мешкає в Польщі. Така заява також може подаватися в Польщі від імені іноземця-члена сім’ї, який прибуває в Польщу (у такому випадку, після отримання позитивного рішення воєводи, іноземець, якого торкається це рішення, звертається в польське консульство за візою для реалізації дозволу на тимчасове проживання з метою возз’єднання сім’ї).

Адреси воєводських управлінь доступні тут ->

Для подання повної заяви на видачу дозволу на проживання необхідно надати наступні документи:

  • 4 екземпляра заяви на видачу дозволу на тимчасове проживання, заповненої згідно з роз’ясненням (заяву можна завантажити тут ->);
  • 4 актуальні кольорові фотографії (вимоги до фотографії доступні тут ->);
  • дійсний проїзний документ (3 ксерокопії);
  • документи, що підтверджують факт проживання в Польщі, напр., договір про винаймання, договори оренди, підтвердження бронювання з готелю;
  • документи, що підтверджують ступінь родичівства або свояцтва, які визнаються польським законодавством (акти цивільного стану: свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження);
  • документи, що підтверджують наявність у іноземця, з яким іноземець має намір мешкати, необхідного дозволу на проживання в Польщі;
  • документи, що підтверджують наявність у іноземця, що бажає возз’єднатися з сім’єю в Польщі, стабільного і регулярного джерела доходу, достатнього для покриття витрат на власне утримання і утримування членів сім’ї, – утриманців (ця умова може виконуватися шляхом надання інформації про заробітки іноземця, з яким іноземець возз’єднувався)
  • документи, що підтверджують наявність медичного страхування в Польщі;
  • гербовий збір (340 PLN).

Важливо: Крім того, іноземець, з яким возз’єднувалася сім’я, повинен документально пыдтвердити, що він також має стабільне джерело доходу, достатнє для власного утримання і утримування своєї сім’ї, медичне страхування і місце проживання. Ця умова не стосується тільки тих іноземців, які знаходяться в Польщі під міжнародною охороною (статус біженця або додатковий захист) за умови, що заява на видачу дозволу для сім’ї подана впродовж 6 місяців з дня надання їм такого захисту.

Усі документи повинні подаватися:

  • на польській мові, оригінали або ксерокопії з оригіналами для звірення, з офіційним посвідченням вірності копій;
  • якщо документи складені на іноземній мові – перекладені на польську мову присяжним перекладачем.

Рішення про видачу дозволу приймається впродовж 1 місяця з моменту подання комплекту документів. У певних випадках цей термін може бути воєводою продовжений.

Дозвіл на тимчасове проживання з метою возз’єднання сім’ї видається на період:

  • до дня закінчення терміну дії дозволу на тимчасове проживання, виданого іноземцеві, до якого член сім’ї прибув, або з яким він мешкає в Польщі;
  • 3 роки – у разі, якщо іноземцеві, до якого член сім’ї прибув, або з яким він мешкає в Польщі, був виданий дозвіл на постійне проживання, дозвіл на перебування довгострокового резидента ЄС, наданий додатковий захист, дозвіл на проживання з гуманітарних міркувань, або якщо йому був наданий статус біженця в Польщі.

Процедура оскарження

Рішення можна оскаржити, звертаючись до Начальника Управління у справах іноземців у Варшаві, за посередництва воєводи, який видав рішення. Оскарження слід подати письмово протягом 14 днів з дня отримання рішення.

На рішення Начальника Управління у справах іноземців іноземець може подати скаргу до адміністративного суду протягом 30 днів з дня вручення рішення.

Важливо: подання скарги до адміністративного суду не легалізує проживання. Це означає, що іноземець, який не має іншого дійсного документу, що легалізовує його перебування в Польщі, повинен в цьому випадку виїхати з Польщі.

Процедура оскарження

  • 340 PLN – плата за розгляд справи, вноситься у момент подання заяви.
  • 50 PLN – плата за видачу карти тимчасового проживання, вноситься у момент отримання позитивного рішення (зразок карти тимчасового проживання).

Карту тимчасового проживання можна отримати тільки особисто. Для видачі карти тимчасового проживання у іноземця беруть відбитки пальців.