У процедурі надання дозволу на тимчасове проживання для членів сім’ї громадянина Польщі членом сім’ї вважається:

  1. іноземець, що перебуває в шлюбі, який визнається польським законом, і
  2. неповнолітня (тобто молодше 18 років) дитина іноземця (у тому числі усиновлена), чоловіка/дружини польського громадянина, який вже має дозвіл на тимчасове проживання, наданий йому як членові сім’ї поляка.

Більше інформації про те, хто вважається членом сім’ї, можна знайти тут ->

Також іноземець, який був членом сім’ї громадянина Польщі до:

  • винесення постанови про розірвання шлюбу або роздільне проживання подружжя (якщо розлучен-ий(а) чоловік/дружина доведе, що це має істотне значення);
  • овдовіння іноземця;
  • смерті батька/матері неповнолітньої дитини, про яку говориться у другому пункті вище, якщо це має істотне значення для цієї дитини,
    може отримати черговий дозвіл на тимчасове проживання для члена сім’ї громадянина Польщі.

У цьому випадку дозвіл надається одноразово, на період, що не перевищує 3 років.

Крім того, воєвода може надати дозвіл на проживання члена сім’ї у разі неформальних зв’язків, тобто фактичних шлюбних відносин, проте, у такому разі іноземець повинен довести, що він:

  • живе з громадянином Польщі сімейним життям;
  • має медичне страхування на території Польщі;
  • має регулярне і стабільне джерело доходу.

Крім того, допустимою є ситуація, коли воєвода може надати дозвіл на тимчасове проживання іноземцеві, який є іншим членом сім’ї громадянина Польщі (напр., кузен, батько/матір), ніж вищезгаданий, у зв’язку з:

  1. фінансовою залежністю від громадянина Польщі, або веденням з ним домашнього господарства в країні, з якої прибув іноземець, або
  2. станом здоров’я, що вимагає особистої опіки з боку громадянина Польщі.

У такому разі іноземець повинен також довести, що він:

  • має медичне страхування на території Польщі;
  • має регулярне і стабільне джерело доходу.

Більше інформації і прикладів возз’єднання сім’ї можна знайти тут ->

Процедура отримання дозволу

Дозвіл на тимчасове проживання для члена сім’ї громадянина Польщі надається воєводою за місцем проживання іноземця.

Адреси воєводських управлінь доступні тут ->

Примітка: заяву на одержання дозволу на тимчасове проживання можна подати виключно в Польщі. Іноземець робить це особисто. Не існує можливісті подати цю заяву за кордоном через польські консульства.

Документи, необхідні для подання заяви:

  • 4 екземпляра заяви на одержання дозволу на тимчасове проживання, заповнені згідно з роз’ясненням (бланк заяви можна завантажити тут ->);
  • 4 актуальні кольорові фотографії (вимоги до фотографії доступні тут ->);
  • дійсний проїзний документ (3 ксерокопії) і

для чоловіка/дружини:

  • актуальна копія свідоцтва про шлюб, видана не більше, ніж за 3 місяці до подання заяви;
  • копія паспорта чоловіка/дружини і оригінал для звірення;

для неповнолітньої дитини:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • згода осіб, що здійснюють батьківську опіку над неповнолітнім іноземцем-заявником;
  • документи, що підтверджують наявність у батька/матері, що перебуває в шлюбі з громадянином Польщі, дозволу на тимчасове проживання.

Усі документи слід подавати:

  • на польській мові, оригінали або ксерокопії з оригіналами для звірення;
  • якщо документи складені на іноземній мові – перекладеними на польську мову присяжним перекладачем.

Важливо: Іноземець – член сім’ї громадянина Польщі (чоловік/дружина, неповнолітня дитина) при поданні заяви на тимчасове проживання не повин-ен(на) доводити наявність ні медичного страхування, ні стабільного і регулярного джерела доходу, ні гарантованого місця проживання в Польщі. Також цього не повинен доводити громадянин Польщі, з яким він/вона возз’єднується.

Рішення з питання видачі дозволу на тимчасове проживання має бути винесене впродовж 1 місяця з моменту подання комплекту документів. У певних випадках цей термін може бути воєводою продовжений.

Важливо: Не можна не надати дозвіл іноземцеві-чоловікові/дружині громадянина Польщі тільки тому, що він мешкає в Польщі нелегально. Якщо дані іноземця знаходяться в Шенгенській інформаційній системі (SIS) в цілях відмови у в’їзді, то в особливих випадках (напр., з гуманітарних міркувань) йому може бути виданий дозвіл на тимчасове проживання з метою возз’єднання з громадянином Польщі.

Дозвіл на тимчасове проживання з метою возз’єднання сім’ї надається на термін не більше 3 років.

Процедура оскарження

Рішення воєводи можна оскаржити, звертаючись до Начальника Управління у справах іноземців у Варшаві, за посередництва воєводи, який видав рішення. Оскарження слід подавати письмово, протягом 14 днів з дня отримання рішення.

На рішення Начальника Управління у справах іноземців іноземець може подати скаргу до адміністративного суду протягом 30 днів з дня вручення рішення.

Важливо: Подання скарги до адміністративного суду не легалізує проживання. Це означає, що іноземець, який не має іншого дійсного документу, що легалізовує його перебування в Польщі, повинен в цьому випадку виїхати з Польщі.

Оплата

  • 340 PLN – плата за розгляд справи, вноситься у момент подання заяви.
  • 50 PLN – плата за видачу карти тимчасового проживання, вноситься у момент отримання позитивного рішення (зразок карти тимчасового проживання).

Карту тимчасового проживання можна отримати тільки особисто. Для видачі карти тимчасового проживання у іноземця беруть відбитки пальців.

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ПРОЖИВАННЯ ДІТЕЙ ГРОМАДЯН ПОЛЬЩІ

Дитина, принаймні один з батьків якого має польське громадянство, згідно із законом набуває польське громадянство відразу після народження.

Батьки, проте, можуть вибрати для дитини інше громадянство і відмовитися від польського громадянства, на що згоду, як і в усіх випадках відмови від польського громадянства, повинен дати президент Республіки Польща. В цьому випадку дитині громадянина Польщі потрібний дозвіл на проживання в Польщі. У такому разі дитина:

  • може отримати дозвіл на тимчасове проживання на підставі сімейних зв’язків, або
  • якщо залишається під батьківського опікою батька/матері-пол-яка(ьки), – може отримати дозвіл на постійне проживання.

Неповнолітній іноземець не повинен відповідати будь-яким вимогам щодо тривалості попереднього проживання в Польщі.

Заява на видачу дозволу від імені дитини подають батьки дитини, також у випадку, якщо він перебуває в Польщі без законної підстави.

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ПРОЖИВАННЯ ДІТЕЙ ІНОЗЕМЦІВ-ПОДРУЖЖЯ ГРОМАДЯН ПОЛЬЩІ

Неповнолітні діти іноземців, які перебувають в шлюбі з громадянином Польщі і мають дозвіл на тимчасове проживання як член сім’ї польського громадянина, можуть подавати заяву на тимчасове проживання. Це рішення дозволяє врегулювати ситуацію з дітьми іноземців від попередніх шлюбів.

Під час розгляду справи така дитина не зобов’язана мати ні медичного страхування, ні стабільного і регулярного джерела доходу. Крім того, вона не повинна доводити, що має гарантоване місце проживання в Польщі.

Заяву на видачу такого рішення можуть подавати також діти, що перебувають в Польщі без законних підстав. Не можна відмовити в дозволі на проживання дитині виключно із-за його нелегального проживання в Польщі.