Якщо іноземець перебуває в Польщі на підставі візи і хоче перебувати легально в цій країні після закінчення періоду, котрий дає право перебувати в Польщі на підставі візи, мусить клопотатися про дозвіл на тимчасове проживання.

Інформація, яка відноситься до різниці поміж тривалістю візи, а терміном часу перебування, до котрого має право іноземець на підставі візи доступна тут

Продовження візи в Польщі можливе тільки в виняткових ситуаціях.

Обов’язкове продовження візи Шенген

Період дійсності виданої візи або час перебування в межах цієї візи може бути продовжений, якщо власник візи доведе, що внаслідок непередбачуваних обставин, або з гуманітарних причин не може залишити території членської держави до закінчення періоду дійсності візи, або наприкінці дозволеного терміну перебування окресленого в візі.

Продовження державної візи

Іноземцеві перебуваючому в Польщі можна продовжити період дійсності державної візи або період меж цієї візи, якщо дотримані наступні умови:

  1. Існує важливий професійний або особистий інтерес іноземця або також гуманітарні причини які не дають можливості виїзду з Польщі до закінчення терміну дійсності державної візи, або наприкінці дозволеного цією візою терміну перебування

2. Події, котрі є причиною клопотання про продовження візи, наступили незалежно від волі іноземця і не були можливими до передбачення в день подання заяви про видання державної візи;

3. Обставини справи не вказують, що ціль перебування іноземця на території Польщі буде інша ніж декларована;

4. Не появляються обставини, з приводу яких можна відмовити видання державної візи –такі обставини названі тут 

 

Державну візу, або період перебування вказаний у цій візі можна продовжити також іноземцеві, котрий перебуває в лікарні, і стан здоров’я котрого не дає можливості виїхати з Польщі. Іноземець зможе перебувати в Польщі до дня, коли стан його здоров’я дозволить на виїзд з цієї території.

Державну візу можна продовжити один раз.

Необхідні документи

Заяву потрібно подати до воєводського управління, згідно з місцем перебування іноземця. Адреси управлінь можна знайти тут->

Щоб клопотатися про продовження візи потрібно здати наступні документи:

  1. Заповнений формуляр заяви – формуляр доступний тут 
  2. Дійсну фотографію
  3. Дійсний паспорт

Важливе: Іноземець який веде клопотання про продовження візи повинен представити до перевірки проїзний документ, котрий згідний з наступними критеріями:

a) Термін дійсності документу закінчується не скоріше ніж 3 місяці до закінчення періоду дійсності заявленої візи;

b) Містить принаймні дві вільні сторінки;

c) Був виданий упродовж останніх 10 років.

4. Документи які підтверджують

a) Ціль перебування і обов’язок продовження візи;

b) Наявність медичної страхівки;

c)  випадку продовження візи Шенген – медична страхівка;

d) Наявність фінансових засобів, необхідних до покриття коштів в Польщі;

e) Інші обставини подані в заяві (нп. свідоцтво з лікарні про госпіталізацію, лист або документ який свідчить про інші обставини;

f) Підтвердження гербового збору.

В процесі провадженого розгляду справи воєводське управління може попросити іноземця про особисте ставлення в управлінні і представлення додаткових документів, котрі би підтвердили декларований стан справ.

Оплати

Візи Шенген:

Якщо дотримані передумови до обов’язкового продовження візи Шенген, то продовження візи є безплатне.

Оплата за факультативне продовження візи Шенген виносить рівновартість 30 євро (перераховування рівновартості євро на злоті відбувається на підставі середнього курсу валют оголошеного Народним Банком Польським в останнього дня перед днем подання заяви).

Державні візи:

Оплата за продовження державної візи становить 406 зл.

Оплата ця не повертається в випадку негативного рішення.

Кошти ці можна оплатити в касі воєводського управління, в котрому відбувається процес або перевести на рахунок управління. Інформація про номер рахунку можна отримати у відповідного воєводи, в котрого буде подана заява.

Коли почати клопотання про продовження візи?

Іноземець, котрий планує продовжити перебування на підставі візи повинен здати заяву про продовження візи не пізніше ніж в останній день свого дозволеного перебування в Польщі. 

Заява про продовження візи складена після терміну не розглядається. З того часу іноземець залишається в Польщі нелегально.

Якщо терміну до подання заяви було дотримано, то відповідний орган заміщує в проїздному документі іноземця штамп, котрий підтверджує подання документу про продовження візи.

Термін вирішення справи

Мінімум 7 днів, але не довше ніж 1 місяць від дня повної заяви. В особливих випадках справа може розглядатися навіть упродовж 2 місяців від дня початку розгляду.

Процес апеляції

На рішення можна внести апеляцію до Шефа Управління до Справ Іноземців в Варшаві, за посередництвом воєводи згідно до місця проживання іноземця. Письмове оскарження потрібно подати в терміні 14 днів від дати отримання рішення.