Право на перебування іноземців у Польщі на основі ведення господарської діяльності

Віза

Іноземець, який здійснює у Польщі господарську діяльність, може клопотатись про візу у Польщу на основі ведення господарської діяльності. Окрім основного пакету документів, необхідного для отримання візи, в консульство РП потрібно подати документи, які підтверджують ведення господарської діяльності у Польщі, наприклад, запис у KRS, нотаріально завірений договір товариства, довідку з Податкового управління про відсутність заборгованості з податків.

Примітка: віза у Польщу не може бути видана у зв’язку з наміром ведення господарської діяльності, хіба що іноземець доведе свій намір і обґрунтує необхідність виїзду у Польщу. У цьому випадку консул буде вирішувати, чи представлених доказів буде достатньо, щоб видати візу.

Корисно знати: у випадку товариства, яке потрібно зареєструвати в CEIDG, заяву про реєстрацію можна подати через інтернет, тобто, реєстрація не вимагає фізичної присутності особи у Польщі. Якщо іноземець перебуває за кордоном і має намір здійснювати господарську діяльність в Польщі, але поки не має підстав для перебування в Польщі (візи, дозволу на проживання), він може створити компанію через інтернет і після отримання запису у CEIDG подати заяву у польське консульство в країні свого походження на видачу візи на основі ведення господарської діяльності. Потрібно пам’ятати, що така особа може вести господарську діяльність тільки у вигляді 4 товариств: командитного товариства, акціонерно-командитного, акціонерного та товариства з обмеженою відповідальністю. Щоб здійснювати господарську діяльність на тих же умовах, що й польські громадяни, (тобто, могти вести інші форми господарської діяльності, ніж названі вище чотири види товариств), іноземець повинен мати відповідну основу для перебування в Польщі (інформація про те, хто може здійснювати господарську діяльність на тих же умовах, що й польські громадяни доступна тут->)

Більш детальну інформацію про процедуру подачі заяви на візу можна отримати тут ->

Примітка: потрібно пам’ятати, що набір документів, необхідних для подачі заяви на візу може змінюватися залежно від консульської установи. Тому, перш, ніж подавати заяву на візу рекомендується звернутися у відповідне консульство для отримання повної інформації про додаткові документи, необхідні для отримання візи.

Дозвіл на проживання на визначений час

Іноземець, який перебуває у Польщі і здійснює господарську діяльність може подавати заяву на отримання дозволу на проживання на визначений час у Польщі.

Примітка: іноземці, які подали заяву на отримання дозволу на проживання на визначений час, можуть створювати i вести господарську діяльність лише у формі товариства командитного, акціонерно-командитного, акціонерного і товариства з обмеженою відповідальністю.

Більш детальну інформацію про документи, які потрібно подати у випадку здійснення господарської діяльності, можна отримати тут ->

Примітка: іноземець, який виконує або має намір виконувати роботу в створеному ним товаристві, повинен довести, що діяльність цього товариства вигідна для польської економіки, (тобто, наприклад, сприяє зростанню інвестицій, передачі технологій, реалізації вигідних інновацій або створенню нових місць праці). На практиці, важливим критерієм, який підтверджує цей факт, є задокументований найм іноземцем у своїй компанії, принаймні, двох польських громадян.