Коли іноземець може отримати дозвіл на перебування на визначений час?

Іноземець, який планує довше, ніж 3 місяці перебувати в Польщі може клопотатись про дозвіл на перебування на визначений час в Польщі. Дозвіл на перебування на визначений час видається максимально на 3 роки. Термін дії дозволу може бути коротшим, якщо підстава на отримання такого дозволу вказує на обґрунтованість коротшого перебування.

УВАГА!:Дозвіл на перебування на визначений час не продовжується автоматично. Якщо іноземець хоче       залишатись в Польщі, він повинен отримати новий дозвіл.

Увага: Іноземець повинен залишити територію Польщі до закінчення терміну дії дозволу на перебування на      визначений час, за умови, що він не отримав інший, дійсний документ, який дозволяв би йому легально перебувати у Польщі, (напр., наступний дозвіл на перебування на визначений час, дозвіл на постійне перебування або дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС).

Процедура легалізації перебування на визначений час відбувається у воєводському управлінні у відповідному відділі до справ іноземців у воєводстві, в якому проживає іноземець.

Адреси управлінь можна знайти тут ->

Щоб отримати дозвіл на перебування на визначений час, іноземець повинен вказати причини, з яких він хоче перебувати у Польщі, та підтвердити їх документами. Такими причинами можуть бути:

1)      Працевлаштування або продовження роботи на території Польщі;

2)      Виконання висококваліфікованої праці (що означає виконання висококваліфікаваної праці?);

3)      Виконання роботи іноземцем, делегованим іноземним роботодавцем у Польщу;

4)      Ведення господарської діяльності у Польщі;

5)      Перебування з метою вступу або продовження навчання у ВНЗ Польщі;

6)      Проходження підготовчого курсу польської мови для навчання у ВНЗ і здобуття ступеня ліцензіата, магістра або докторанта;

7)      Проведення наукових досліджень у Польщі;

8)      Приїзд до членів родини громадянина Польщі або члена родини іноземця;

9)      Перебування у статусі жертви торгівлі людьми, яка перебуває у Польщі, і співпрацює зі слідчими органами по боротьбі з торгівлею людьми та, яка обірвала зв’язки з особами, підозрюваними в торгівлі людьми;

10)   Намір приєднання члена родини до громадянина держави-члена ЄС, держави-члена Європейської угоди про вільну торгівлю (EFTA) або Швейцарської Конфедерації, який проживає у Польщі;

11)   Іноземець є неповнолітньою дитиною іноземця, який перебуває в Польщі на основі національної візи або дозволу на перебування на визначений час, і якщо ця дитина народилась під час терміну дії національної візи або дозволу на перебування на визначений час;

12)   Іноземець є неповнолітньою дитиною іноземця, який є чоловіком/дружиною громадянина Польщі і має дозвіл на перебування на визначений час, виданий для члена сім’ї громадянина Польщі;

13)   Інші важливі обставини, існування яких буде доведено.

Іноземцеві, який клопочеться про дозвіл на перебування на визначений час, беруть відбитки пальців для розміщення їх на карті перебування.

Іноземці, які не можуть клопотатись про дозвіл на тимчасове перебування

Не розглядаються справи про надання дозволу на перебування на визначений час іноземцеві у випадку, коли:

1)      Йому надано дозвіл на постійне перебування або дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС,

2)      Він перебуває в Польщі на основі шенгенської візи, яка дає йому право до в’їзду у Польщу з гуманітарних міркувань, з уваги на інтереси держави або міжнародні зобов’язання,

3)      Він перебуває в Польщі на основі дозволу на перебування на визначений час, який був виданий у зв’язку з обставинами, що потребують короткочасного перебування,

4)      Йому видано згоду на толероване перебування, згоду на перебування з гуманітарних міркувань, надано притулок, додатковий чи тимчасовий захист, або надано статус біженця в Польщі,

5)      Він клопочеться про надання статусу біженця або надання притулку,

6)      Він заарештований та перебуває в осередку, який охороняється, чи в арештному домі для іноземців або йому було заборонено виїзд з країни,

7)      Він відбуває покарання у вигляді позбавлення волі або тимчасово заарештований,

8)      Він зобов’язаний повернутися і ще не закінчився термін добровільного повернення, зазначений у рішенні, що зобов’язує іноземця до повернення, а також у випадку продовження цього терміну,

9)      Він має обов’язок залишити територію Польщі протягом 30 днів з дня, коли рішення про відмову у продовженні візи, надання дозволу на перебування, надання статусу біженця, надання додаткового захисту, про скасування згоди на перебування з гуманітарних міркувань набрало чинності,

10)   Він перебуває за межами Польщі (це не стосується випадку, коли йдеться про отримання карти перебування з метою возз’єднання сім’ї)і при подачі заяви про надання дозволу на перебування на визначений час не здав відбитків пальців для видачі карти перебування.

Коли дозвіл на проживання на визначений час може бути анульовано?

Дозвіл на проживання на визначений час може бути анульовано або скасовано у випадку, коли:

1)      Мета перебування, яка була причиною для видачі іноземцю дозволу на проживання на визначений час, вичерпана,

2)      Іноземець перестав відповідати вимогам надання йому дозволу на тимчасове проживання,

3)      Дані іноземця були внесені в систему осіб, перебування яких у Польщі є небажаним,

4)      Це вимагається з міркувань національної оборони і безпеки або захисту громадської безпеки та порядку,

5)      Якщо в процесі процедури надання дозволу на перебування на визначений час:

a)      Іноземець подав заяву, у якій містяться неправдиві персональні дані чи хибна інформація або додав до заяви документи, що містять такі дані чи інформацію,

b)      іноземець свідчив неправдиво чи приховав правду або підробив чи переробив документ, щоб використовувати його як справжній,

6)      Іноземець має заборгованість зі сплати податків, за винятком випадків, коли він отримав законне звільнення від них або відстрочку чи розстрочку несплачених платежів або зупинення виконання рішення органу, відповідального за збір податків,

7)      Іноземцеві було видане рішення про повернення і він не оплатив витрат, пов’язаних з видачею та виконанням цього рішення,а кошти ці були покриті з державного бюджету (що таке рішення про повернення іноземця ->?),

8)      Іноземець підлягає обов’язковому лікуванню і не дає згоди на це лікування (обов’язковому лікуванню підлягають особи, які хворіють туберкульозом, сифілісом, гонореєю).

Тут перелічені загальні підстави для анулювання дозволу на перебування на визначений час, які стосуються кожного дозволу на тимчасове проживання. Додаткові підстави для анулювання дозволу на перебування на визначений час передбачені також для конкретних дозволів, (наприклад, дозволу на перебування на визначений час і працю, дозволу на перебування на визначений час з метою вступу у ВНЗ і т.д.). Інформація про додаткові підстави для анулювання дозволу на тимчасове перебування доступні нижче, в розділі про види дозволів на перебування.

Процедура отримання дозволу на тимчасове перебування

Дозвіл на перебування на визначений час видається у воєводському управлінні, відповідному до місця проживання іноземця у відділі до справ іноземців.

Адреси воєводських управлінь можна знайти тут ->

У іноземця, який клопочеться про отримання дозволу на перебування на визначений час, беруть відбитки пальців для розміщення їх на карті перебування (що таке відбитки пальців?). 

У випадку, коли іноземець подає заяву на дозвіл на тимчасове проживання під час свого легального перебування в Польщі і, якщо його заява не містить формальних недоліків (що таке формальні недоліки?), то воєвода ставить у проїзному документі іноземця штамп, який підтверджує подачу заяви на дозвіл на тимчасове проживання. Цей штамп легалізує перебування іноземця у Польщі (навіть, якщо закінчиться термін дії візи чи попередньої карти перебування) до дня видачі рішення у справі карти перебування, а у випадку оскарження негативного рішення – до моменту, коли рішення II інстанції, (тобто, начальника Управління у справах іноземців) стане остаточним.

Увага: Цей штамп не дає права подорожувати в інші країни Шенгенської зони або Європейського Союзу. На підставі штампа в паспорті іноземець може виїхати до країни свого походження, однак не зможе повернутись на цій підставі до Польщі – щоб в’їхати до Польщі іноземець повинен отримати візу.

Іноземець, який хоче отримати дозвіл на тимчасове проживання, подає заяву про надання дозволу на перебування на визначений час особисто. Якщо іноземець не подасть заяви особисто, а, напр., через довірену особу, то воєвода викличе його особисто в управління протягом 7 днів (для отримання органами влади відбитків пальців іноземця). Якщо іноземець не з’явиться в управління, його заява не буде розглядатись, тобто, процедура надання йому карти не буде проводитись.

Основний пакет документів необхідний для подачі заяви на дозвіл на перебування на визначений час:

1)      4 екземпляри заповненої заяви про надання дозволу на перебування на визначений час (заява доступна тут ->);

2)      дійсний проїзний документ (3 ксерокопії + оригінал для ознайомлення (що робити у випадку, коли у особи немає дійсного закордонного паспорта? ->);

3)      4 актуальні, кольорові фотографії (інструкції щодо формату фотографій доступні тут:->);

4)      письмова згода осіб, які мають батьківські права на видачу дозволу на тимчасове перебування малолітній дитині.

Додатково потрібно представити документи, які підтверджують дані, що містяться в заяві і підтверджують мету перебування іноземця в Польщі. Представлення якомога повного і вичерпного комплекту документів прискорює розгляд справи. Нижче знаходиться інформація на тему процедури надання конкретного виду дозволу на тимчасове проживання та перелік документів, необхідних для отримання цього дозволу. Слід, однак, мати на увазі, що воєводське управління завжди може просити з’явитись особисто і представити додаткові документи, які б підтверджували заявлену мету перебування іноземця в Польщі.

Тривалість процедури

Рішення у справі дозволу на перебування на визначений час повинно бути видане протягом 1 місяця, а в особливо складних випадках – не пізніше, ніж протягом 2 місяців з дати подання документів.

1 місяць триває також апеляційний процес, рахуючи від дати подання апеляційної заяви в Управління у справах іноземців. До цих термінів не входить період відстрочення справи та період затримок, які сталися з вини іноземця або з причин незалежних від УУСІ.

Ця процедура, однак, може тривати довше. Це пов’язано з тим, що воєвода зобов’язаний переконатися, що в’їзд і перебування іноземця в Польщі не представляють ніякої загрози для оборони, безпеки та громадського порядку. Установи, до яких він звертається в цьому випадку, повинні протягом 30 днів надати інформацію. Крім того, беручи до уваги індивідуальний характер кожної справи, її розгляд може тривати довше, до з’ясування всіх важливих обставин.

Апеляційний процес

Іноземець, який незадоволений рішенням воєводи може звернутися з апеляційною заявою до Голови Управління у справах іноземців (УУСІ) у Варшаві, за посередництвом воєводи, який видав рішення. Письмову заяву потрібно подати протягом 14 днів з дня отримання рішення.

Іноземець може оскаржити рішення Голови Управління у справах іноземців в адміністративному суді протягом 30 днів з дати отримання рішення.

Важливе: подання скарги до адміністративного суду не легалізує перебування. Це означає, що іноземець, якщо у нього немає іншого дійсного документу, який давав би йому право залишитися в Польщі, повинен в такому випадку виїхати з Польщі.

Оплата

Гербовий збір за розгляд справи про надання дозволу на визначений час становить 340 злотих. Ця оплата може бути повернена за заявою особи у випадку негативного рішення.

Гербовий збір за розгляд справи про надання дозволу на визначений час і працю становить 440 злотих.

У випадку позитивного рішення потрібно заплатити додатково 50 злотих за видачу карти перебування.

Оплату можна здійснити в касі воєводського управління, в якому розглядається справа або переказати гроші на рахунок міста. Інформацію про номер рахунку можна отримати у відповідного воєводи.

Правова основа

Закон про іноземців від 12 грудня 2013 р. (В.З. з 2013 р. п. 1650). + Закон про гербовий збір