Дозвіл на перебування у Польщі у зв’язку з іншими обставинами надається або може бути наданий іноземцеві, якщо він:

1)      є народженою у Польщі неповнолітньою дитиною іноземця, що перебуває у Польщі без догляду,

2)      має дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС , наданий іншою державою ЄС та:

a)      має намір працювати або вести господарську діяльність у Польщі (дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС, наданий в іншій країні, ніж Польща, не дає іноземцеві права працювати в Польщі. Щоб працювати у Польщі, потрібен дозвіл на працю – що таке дозвіл на працю ->?),

b)      має намір вступити чи продовжити навчання у ВНЗ у Польщі або пройти навчання по підвищенню професійної кваліфікації,

c)       доведе, що існують інші обставини, які обґрунтовують його проживання у Польщі,

3)      є членом сім’ї іноземця, який має дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС, наданий йому іншою країною ЄС, з яким він перебував на території іншої держави і супроводжує його або хоче возз’єднатись з ним у Польщі,

4)      має намір вступити чи продовжити навчання у ВНЗ у Польщі або пройти навчання по підвищенню професійної кваліфікації,

5)      є випускником польського ВНЗ і шукає у Польщі роботу,

6)      є духовною особою, членом релігійного ордену або особою, яка виконує релігійні функції в костелі або в релігійній організації, чий статус регулюється міжнародним договором, положеннями чинного польського законодавства або, який діє на підставі записів у реєстрі костелів і інших релігійних організацій, якщо його перебування у Польщі зв’язане з виконуваною функцією або приготуванням до її виконання.

Довів, що існують інші обставини, які обґрунтовують його перебування у Польщі. Кожна з обставин перебування вимагає різних документів. Щоб отримати повну інформацію про необхідний пакет документів, які обґрунтовують надання карти, потрібно звернутись у воєводське управління. Як правило, іноземець, який звертається за дозволом на підставі існування інших обставин повинен надати:

  • документи, які обґрунтовують необхідність перебування іноземця в Польщі. Обставини можуть бути також представлені у вигляді листа,
  • документи, які підтверджують наявність стабільного та регулярного джерела доходу достатнього для покриття витрат на утримання себе та членів сім’ї, які залишаються на утриманні іноземця у Польщі – (що є умовою стабільного заробітку? ->) або кошти для покриття витрат на навчання у випадку початку або продовження навчання у Польщі,
  • медичне страхування (які документи підтверджують наявність медичного страхування ->?),
  • можливо, документи, які підтверджують родинні зв’язки з особами, які перебувають у Польщі, (напр., акти цивільного стану: свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження),
  • підтвердження про місце проживання у Польщі (крім випадку, зазначеного у пункті 1).

Іноземець, якому надано дозвіл на тимчасове проживання, повідомляє воєводу, який надав цей дозвіл протягом 15 робочих днів про вичерпання причини надання дозволу.