Дозвіл на перебування на визначений час надається іноземцеві, коли метою його перебування у Польщі є вступ на стаціонар або продовження стаціонарного навчання для здобуття вищої освіти першого ступеня(ліцензіат), вищої освіти другого ступеня (магістратура), повної магістерської вищої освіти або вищої освіти третього ступеня (докторантура). Дозвіл на перебування надається також у випадку, коли це навчання є продовженням або доповненням до навчання, яке розпочав іноземець в іншій державі ЄС. Щоб отримати дозвіл на перебування для здобуття вищої освіти, іноземець повинен виконати наступні вимоги:

1)      подати довідку відповідного зразка з навчального закладу про зарахування або продовження навчання (зразок знаходиться тут ->?);

2)      представити документ, що підтверджує оплату за навчання, якщо навчання платне;

3)      мати медичне страхування (які документи підтверджують наявність медичного страхування ->?);

4)      мати достатньо коштів для покриття витрат на утримання в Польщі (543 злотих на 15 місяців перебування в Польщі або на весь період перебування, якщо він буде коротшим ніж 1 рік);

5)      мати достатньо коштів для покриття витрат, пов’язаних з поверненням у країну свого походження або проживання (скільки потрібно коштів для покриття витрат, пов’язаних з поверненням ->?);

6)      мати забезпечене місце проживання (що таке забезпечене місце проживання?);

Перший дозвіл на тимчасове проживання для здобуття вищої освіти надається на 15 місяців. Якщо документи, представлені студентом, який клопочеться про дозвіл обґрунтовують його перебування в Польщі на період менше 1 року, то перший дозвіл буде виданий на час тривання академічного року або навчання плюс продовжений на 3 місяці (це означає, наприклад, що, якщо до кінця академічного року залишилось 5 місяців, то дозвіл на тимчасове проживання буде виданий на 8 місяців).

Другий і наступні дозволи на перебування на визначений час будуть видаватись іноземцеві на строк до 3 років на загальних підставах.

Іноземець не отримає дозволу на перебування для здобуття вищої освіти, якщо працює або веде господарську діяльність у Польщі, хіба що клопочеться про надання чергового дозволу на перебування для здобуття вищої освіти. У випадку, коли це не черговий дозвіл на перебування, іноземець, який працює у Польщі, повинен отримати дозвіл на перебування на визначений час та працю, а іноземець, який веде господарську діяльність у Польщі повинен отримати дозвіл на перебування на визначений час для ведення господарської діяльності.

У випадку, коли іноземець отримав дозвіл на тимчасове перебування, але був виключений зі списку студентів, то учбовий заклад повідомляє в письмовій формі про цей факт воєводу, який видав іноземцеві дозвіл на тимчасове перебування. Це може бути основою для анулювання карти перебування, бо мета перебування, яка була причиною надання іноземцеві-студентові дозволу на перебування на визначений час, вичерпалась.

Більше інформації на тему здобуття вищої освіти у Польщі знаходиться тут ->